Ducks, Geese, and Swans: Species accounts (Cairina to Mergus)Janet Kear "Wildfowl and screamers belong to a highly diverse family of birds, confined to watery habitats. They are amongst the most attractive of birds and are very well-known to man, who has domesticated them, used their feathers for warm clothing and ornamentation, admired their flight, courtship and migration, caught them for food, maintained them in captivity for pleasure, and written about their doings in delightful children's stories, from Mother Goose to Jemima Puddleduck and Donald Duck. They occur throughout the world except Antarctica. Some are faithful to the same partner for life, others for only the few minutes of copulation. In some species, male and female make devoted parents, and yet there is one within the group whose female lays her eggs in the nests of others and never incubates. Diving as a method of obtaining food has evolved many times within the family. Most nest in the open but others in the tree-hole nests of woodpeckers and some in the ground burrows of rabbits or aardvarks. They may be highly social or solitary, defending a large territory." -- publisher website. |
Contents
VOLUME | 445 |
Genus Marmaronetta | 625 |
Rosybill Netta peposaca | 633 |
Genus Aythya | 639 |
Genus Polysticta | 689 |
Genus Histrionicus | 706 |
Surf Scoter Melanitta perspicillata | 712 |
Common Scoter Melanitta nigra | 719 |
Genus Bucephala | 726 |
Genus Mergellus | 739 |
Genus Mergus | 746 |
Glossary | 765 |
| 771 | |
List of contributors | 899 |
| 906 | |
Other editions - View all
Common terms and phrases
Alaska Anatidae Anser Arctic areas Aythya Bellrose Bewick's Swans bill birds breast breeding behaviour breeding season brood Canvasback captivity clutch coastal Common Eider Conservation and threats courtship coverts Cramp and Simmons culmen dabbling ducks dark brown darker Delacour Description ADULT diet Displays and breeding diving ducks ducklings ecology eggs Eider feathers feeding Field characters flanks fledging flight flocks Geese Goldeneye Goose green Grey Teal habitat hatching head Iceland IMMATURE incubation Island IWRB Johnsgard 1965a Kear lakes Lesser Scaup Livezey Mallard Marchant and Higgins MEASUREMENTS AND WEIGHT Merganser migration moult neck nest non-breeding North America Northern Mallard Northern Pintail numbers pairbond pairs pale Palmer patch Pintail plumage Pochard population Range and status River Scaup seaducks sexes Slimbridge South southern species speculum subspecies tail tarsus tion Tufted Duck underparts Univ Unpubl waterfowl Weller Wetlands International Whooper Swan Wigeon Wildfowl Wildl Wildlife winter Wood Duck Zool 우우



