Дијалектите на македонскиот јазик, Volumes 1-3

Front Cover
Македонска академија на науките и уметностите, 1998 - Dialects - 365 pages

From inside the book

What people are saying - Write a review

We haven't found any reviews in the usual places.

Other editions - View all

Common terms and phrases

акцент алб ареал Бардовци Видоески вокали вокалните вокалното вокалот глаголи глаголите глаголот глаголската глаголскиот прилог говорно подрачје говорот Голо Брдо градскиот говор група групата групи групите датив Дебар дебарскиот дел дијалекти диференцијални добро додека дојдено еден едн жд завршува зад замената заменка заменки заменските западните говори западното збороформите и-група изоглоси изоглосите имаат именките иновации јавува јавуваат јазик јазична територија карта кон консонант континуантот Кучково лексеми Лес линијата личните и роднинските македонскиот македонскиот јазик мегу меѓу место мн многу множинската наставка морфеми наоѓаме наречје население наставка наставката наставките некои неколку Нестрам нив носовката областа оваа овие оГ одделни одн особености охридски говор повеќе пограничје позиции покрај Полог потоа правецот предлогот презентот примери примерите Радишани рефлексот рече северните сек секвенцата секвенци села селата сите скопскоцрногорскиот случаи согласка сп Стајковци струшкиот суфиксот таа терен тие типот три ќа употребува уште фонема фонемата фонемите фонетски форма форми формите централните Црешево црти шч

Bibliographic information